logo cv автобиография.нет

Безплатни съвети за попълване на автобиография за работа.

Безплатни бланки за CV за работа. Европейски формат за CV.
Автобиография.НЕТ


Златни правила за съставяне на впечатляваща автобиография (CV)

написване на хубаво CV През последните години много се изприказва за това по какъв начин трябва да се съставя една автобиография или още CV, както е известна сега. Много хора - и млади и стари се нуждаят от помощ при написването на прилична автобиография. Често срещан въпрос е "Как се пише автобиография?". Факт е, че хубавото CV го имат хората с добро образование и достатъчно опит и стаж, които да опишат в автобиографията си.
Все пак останалите не могат просто да бъдат оставени на произвола на съдбата, а трябва да се опитат да покажат максималното от това, което имат.

Ето и някои от златните правила, които всеки искащ да постигне успех е добре да приложи при кандидатстване за дадена работа. И така...
Как се пише cv за работа?

1. Целта, с която се прави една автобиография е да спечели интервю на изпращащия я

Започвайки да правите своето CV винаги помнете това първо и основно правило.

2. Ново CV при всяка кандидатура за нова позиция

Много хора правят грубата грешка да използват една и съща автобиография за различни своободни позиции за работа. Някои от тях дори си я размножават на ксерокс и я разпращат навсякъде, където могат.

Това обаче прилича малко на хазарт и факта, че кандидатът е неубеден, че ще го поканят на интервю, затова и залага на хазартния принцип.

3. Поберете автобиографията си на 1 страница (!)

Според някои хора, колкото по-дълга е автобиографията, толкова по-добре представя неговите умения. Само, че тогава нещата стават прекалено разтегнати и рискувате вашето CV да отиде в коша преди да бъде прегледано цялото. Ето защо напълно достатъчна е една страница, в която се говори точно за тази длъжност и вашите умения, свързани с нея.

4. Използвайте мощни думи

Автобиографията (CV) всъщност не е нищо повече от инструмент за продажба. Ето защо, за да успеете да се „продадете“ е добре да се рекламирате с мощни, гръмки думи, които ще направят впечатление на вашият евентуален работодател. Думи като:

 • Управлявам
 • Продавам
 • Организирам
 • Изобретявам
 • Усъвършенствам
 • Оптимизирам
 • Разработвам
 • Подобрявам

ще направят силно впечатление и ще отворят нагласа в съзнанието на проверяващия, че вие сте човек, който трябва да се покани на интервю.

5. Бъдете конкретни

Няма по-отегчителна автобиография от „кухата” автобиография – онази, която говори много, но не казва нищо. Не трупайте множество факти на едно място. Оттегчително е.

6.  Първокласен външен вид на вашата автобиография

 • Нека да има достатъчно бели пространства и празни редове между и около абзаците, по този начин ще направите текстът подреден и ясно изпъкващ, привличащ окото.
 • Използвайте булети (без да прекалявате) – те помагат на читателя да открои и запомни важните моменти.
 • Ако сметнете, че някои думи или подзаглавия са важни за тази длъжност – подчертайте смело.

7. Съставете убийствено мотивационно писмо

Съставяйте мотивационно писмо всеки път, когато кандидатствате за работа. Доброто мотивационно писмо подсилва ефекта от автобиографията ви и заостря вниманието върху някои конкретни моменти в нея.