logo cv автобиография.нет

Безплатни съвети за попълване на автобиография за работа.

Безплатни бланки за CV за работа. Европейски формат за CV.
Автобиография.НЕТ


Напишете своето печелившо CV с тези 5 основни правила

1. Заложете на външния вид

Неслучайно това правило намира място в началото на нашата подредба. Външният вид е нещото, което ще направи първото впечатление у всеки, докоснал се виртуално или физически до автобиографията Ви. На първо място, сложете своя снимка в паспортен формат, която е актуална (от последната година), и на която сте само Вие – без фикуса, кучето или любимия Ви певец. Всякакво по-свободно фотографско произведение можете да приложите към т.нар. „портфолио“, особено ако кандидатствате за позиция, която би изисквала Ваши допълнителни материали. Не забравяйте да форматирате документа според общоприетите рамки – Europass представят удобен уеб сайт, в който можете директно да попълните автобиографията си в браузъра, след което да бъде генериран готов pdf файл с необходимата структура.

2. Използвайте себе си
Да приемем, че кандидатствате за позиция в маркетинговия отдел на голяма фирма, но все още нямате никакъв опит в сферата. Описвате всички други работни места, на които сте работили допреди, и изпращате. Всъщност тази стратегия невинаги ще Ви осигури желаната позиция, просто защото на пръв поглед нямате нищо общо с маркетинга – опитайте се да се сетите за всеки курс, семинар, обучение и т.н., които могат да послужат в конкретния случай (и които сте посетили). Разбира се, наличието на какъвто и да е трудов стаж говори сам по себе си, че Вие поне имате представа какво е да се ходи на работа, но позовавайки се на сертификат или свидетелство за участие в неформална образователна програма (например), си осигурявате ако не интервю, то поне пълното изчитане на автобиографията Ви.

3. Бъдете откровени (но и гъвкави)
Никой не обича да бъде разочарован, още по-малко потенциалният Ви работодател. За да избегнете подобна ситуация, не си позволявайте да вписвате опит или квалификации, каквито нямате – губите както своето, така и времето на останалите. Разбира се, има нещо, което понякога може да Ви спечели „точки“ – ако имате опит на няколко места, но някои от тях са категорично неадекватни към обявата, за която кандидатствате, то не се колебайте да изключите въпросния стаж от CV-то. Например, ако кандидатствате за Маркетинг координатор, изкарали сте стаж в сферата на маркетинга, но и сте работили едно лято на морето като барман, то лятната позиция може спокойно да отпадне. Разбира се, Вашият бъдещ работодател ще разбере за нея, най-малкото, защото вероятно е вписана в трудовата Ви книжка – все пак, ще успеете да насочите вниманието към по-съществената част от автобиографията.

4. Приложете допълнителни документи
И тук нямаме предвид просто „мотивационно писмо“ – по-рано споменахме за т.нар. „портфолио“ – изпратете всички материали, които смятате, че са релевантни към обявата и биха Ви представили в добра светлина, дори това да не се изисква изрично от Вас.

5. Спазвайте граматиката и избягвайте клишираните изрази
Макар да има голяма вероятност бъдещият Ви шеф да пише с повече грешки от Вас, не се отказвайте! Пишете грамотно, подредено и спрете да се надявате, че молбата Ви ще бъде удовлетворена (просто подобни изрази вече са остарели и, освен че са излишни, правят лошо впечатление).
Изтегли, напиши и Успех!